Ankieta:
Co najbardziej liczy się dla Ciebie podczas zakupów ?
2019-06-11

Czy warto jeść skorupki od jajek?

Kto powinien je jeść? W jakich schorzeniach są pomocne?

Osteoporoza. Skorupka jednego jajka zawiera nawet 800 mg wapnia, który jest budulcem zębów i kości. To świetne wsparcie w profilaktyce osteoporozy, które może stanowić alternatywę dla aptecznych preparatów wapniowych. 

Dlatego regularnie powinny stosować go kobiety w okresie menopauzy i po niej. Skuteczność skorupek jaj w zapobieganiu osteoporozie potwierdziły liczne badania kliniczne.

Wzmocnienie szkliwa zębów. Badania potwierdziły korzystny wpływ zmielonych skorupek stosowanych bezpośrednio na zęby.

Ból stawów. Osoby cierpiące na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową stawów również powinny docenić dobroczynną moc skorupek jaj. 


Cały artykuł można przeczytać na stronie: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-dlaczego-warto-jesc-skorupki-jajek,nId,3028740

drukuj