Polska pieczarka rośnie w siłę
Branża odnotowuje rokroczny wzrost. Dynamika wzrostu w ostatnim roku jednak wyhamowała. W porównaniu do 2016 r., w 2017 r. krajowa produkcja pieczarek zwiększyła się o 1,5%, do 325 tys. ton. Aktualnie 90% eksportu trafia na rynek unijny, na którym polskie pieczarki muszą konkurować głównie z holenderskimi.
– Polscy producenci oferują produkt świeży, nieprzetworzony, pochodzący z ręcznego zbioru. W krajach Europy Zachodniej dominuje zbiór maszynowy, czego skutkiem jest oferowanie głównie krajanki. Poza tym w Polsce nadal mamy niższe koszty pracy, dzięki czemu krajowi producenci mogą zaoferować konkurencyjne ceny – zaznacza Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK.
Cały artykuł można przeczytać na: http://www.poradnikhandlowca.com.pl/aktualnosci-producenci/polska-pieczarka-rosnie-w-sile