Ankieta:
Co najbardziej liczy się dla Ciebie podczas zakupów ?
2018-06-18

Ile, jakie, dlaczego? Ciekawie o warzywach.

Zachęcamy do zapoznania się z ciekawym artykułem o zdrowym odżywianiu, który ukazał się Poradniku Handlowca.

W opublikowanej w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa wraz z owocami zostały umiejscowione w jej dolnej części. Jest to jasny sygnał, że powinny być one podstawą naszej diety.
Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców, w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Zalecana dzienna ilość warzyw do spożycia wynosi minimum 400 g. Ponadto każda większa ilość warzyw lub ich porcji, które będziemy spożywać, skutkuje dalszymi korzyściami dla zdrowia i zwiększa ich działanie prozdrowotne.

Warzywa są źródłem wielu składników niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu, w tym witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego. Ich spożycie ma zatem istotny wpływ na nasze zdrowie. Oto przykłady warzyw, które m.in. powinno włączyć się do diety:

pomidor - jest bogatym źródłem witaminy C. Jeden pomidor o gramaturze ok. 200 g pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Pomidory dostarczają także potas.

papryka - czerwona papryka jest cennym źródłem β-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawiera witaminy C, E oraz foliany.

marchewka - jest bogatym źródłem β-karotenu, będącego prowitaminą A oraz błonnika pokarmowego. Już 100 g marchewki (1 niezbyt duża sztuka) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę A w 200%. Pomaga ona m.in. zachować zdrową skórę, dobry wzrok oraz wspomaga działanie układu odpornościowego.

kalafior - dostarcza niemałej dawki witaminy C, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego oraz witaminy K, która pozytywnie wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi.

brokuł - stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz K. Zawiera również znaczącą ilość folianów, β-karotenu oraz potasu.

cukinia - cechuje się bardzo niską wartością energetyczną (tylko 15 kcal/100g), składa się w 95% z wody. Warzywo to uważane jest za „ekologiczne”, gdyż nie kumuluje metali ciężkich (w tym szczególnie kadmu) ani azotanów. Doskonale smakuje zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.

Cały artykuł można przeczytać na:

http://www.poradnikhandlowca.com.pl/aktualnosci/ile-jakie-dlaczego-ciekawie-o-warzywach…

http://www.poradnikhandlowca.com.pl/…/ile-jakie-dlaczego-ci…

drukuj